19.1.2013 astui voimaan ajokorttiuudistus joka vaikuttaa opetusluvalla opettajiin
Viime vuonna tyttäreni kanssa aloitettu ajokortin hankinta opetusluvalla on nyt takana päin. Jos kortin ensimmäinen myöntämispäivä on 19.1.2013 jälkeen, vaikuttaa ajokorttiin ajokorttiuudistus 2013. Jos ensimmäinen myöntöpäivä on ennemmin, ei vaikutuksia ole. Kaksivaiheisesta ajotutkinnosta tulee nyt kolmivaiheinen siten, että kakkosvaihe pilkkoutuu kahteen osaan. Hallituksen esitys (HE 144/2012) sanoo tästä venytyksen tarpeesta näin: ”Yhteisopetuksen tavoitteena on antaa paremmat edellytykset opetuslupaopetuksen toteuttamiselle ja korostaa AM-luokan opetuksessa kaksipyöräisen ajoneuvon kuljettamiseen liittyviä riskejä. B-luokassa perusvaiheen opetusta ja tutkintoa seuraa ajo-oikeuden saamisen jälkeen harjoitteluvaiheen ja syventävän vaiheen opetus.”
Suuri kysymys on ollut: ”Entäpä me aiemmin kortin saaneet?”. Ei vaikutuksia, jos haet uuden kaksoiskappaleen, saat sen entisin ehdoin. ”Ajokortin kaksoiskappaleen tilaaminen kadonneen tilalle tai nimen muutos eivät muuta ajokortin voimassaoloaikaa” raportoi HS.
Miten ajo-opetus opetusluvalla muuttui 19.1.2013?
Trafin sivuilta löytyy selkeitä vastauksia.
”Opetuslupa on voimassa kaksi vuotta ja sen myöntää poliisi. Opetusluvan voi saada henkilökohtaisilta ominaisuuksiltaan sopiva 25 vuotta täyttänyt henkilö, jolla on ollut B-luokan ajokortti vähintään kolme vuotta. Ennen luvan myöntämistä luvan hakijan on suoritettava opetuslupaopettajan teoriakoe. Opetuslupaan merkittävä ajoneuvo on hyväksyttävä muutoskatsastuksessa opetusajoneuvoksi.
Opetusluvalla opetettaessa vaadittavat tuntimäärät ovat pääosin samat kuin autokouluissa annettavassa opetuksessa.
Perusvaihe alkaa kuitenkin 3 teoriaoppituntia ja 1 ajotunnin käsittävällä valmennusjaksolla autokoulussa, johon sekä oppilas että opetuslupaopettaja osallistuvat. Lisäksi autokoulussa suoritetaan 1 ajotunnin mittainen arviointiajo ja 2 tunnin mittainen vaikeissa olosuhteissa ajo. Opetuksesta saatu todistus on pidettävä mukana ajo-opetuksessa ja vaadittaessa esitettävä poliisille.
Harjoittelu ja syventävän vaiheen opetukset käydään yleensä autokoulussa.”
Olen yllä korostanut muuttuneet seikat. Käytännössä siis jokainen ajo-opetuslupaa haluava joutuu menemään autokoulun penkille ottamaan 3 teoriatuntia ja ja lisäksi arviontiajot. Vaikkakin tekstissä puhutaan ”2 tunnin mittainen vaikeissa olosuhteissa ajo”, kyse lienee 2 ajotunnin, ei 2 tunnin, mittaisesta ajosta. Yksi ajotunti on 25 minuuttia ja niitä saa ajattaa kaksi peräkkäin, joten kokeen kesto olisi näin muodoin arviointiajo + vaikeat olosuhteet (25 min + 50 min).

Ajokorttilain 39.1§ 3-kohta lausuu ajo-opetusluvan myöntämisen perusteista näin ”3) hakija on suorittanut kuljettajantutkinnon vastaanottajalle opetettavia asioita koskevan opetuslupaopettajan kokeen tai hänellä on liikenneopettajalupa” 4 momenti sanoo, että ”Edellä 1 momentin 3 kohdassa tarkoitetun kokeen suorittamista ei vaadita, jos hakija on enintään kolme vuotta aikaisemmin suorittanut kokeen hyväksytysti. Liikenteen turvallisuusvirasto voi antaa tarkempia määräyksiä kokeen sisällöstä ja toteutuksesta.”. Syventävästä vaiheesta selviää vain oikea liikenneopettaja: ”Opetusluvan myöntämisen edellytyksenä harjoitteluvaiheen ja syventävän vaiheen opetusta varten on, että hakijalla on liikenneopettajalupa.”
Trafi vastaa myös kysymykseen, miten käy jos opetus on jo aloitettu ennen uudistusta:
”Miten ajokorttiuudistus vaikuttaa, kun olen jo aloittanut suorittamaan B -luokan ajokorttia opetusluvalla, mutta en ehdi mennä ajokokeeseen ennen lakiuudistusta?
Voit suorittaa I-vaiheen opetuksen loppuun saakka nykyisen opetusohjelman mukaan. Jos suoritat tutkinnon vasta 19.1.2013 jälkeen, niin ajo-oikeuteesi ja ajokorttiisi sovelletaan uusia säädöksiä. Tällöin sinun on myös suoritettava harjoitteluvaiheen ja syventävän vaiheen opetus.
Minulla on voimassa B-kortin opetuslupa, joka on myönnetty lokakuussa. Jos opetus ja ajoharjoittelu ovat vielä kesken 19.1.2013, niin noudatetaanko opetuksessa kuitenkin vielä vanhoja vaatimuksia? Eli tarvitseeko minun ja oppilaan osallistua autokoulun pitämiin koulutuksiin ja pitääkö oppilaan suorittaa myös harjoittelu- ja syventävän vaiheen autokouluopetus?
Jos opetus on aloitettu ennen 19.1.2013, niin I-vaiheen opetuksen saa suorittaa loppuun nykyisen opetussuunnitelman mukaan. Sillä ei ole merkitystä, suorittaako opetuksen opetusluvalla vai autokoulussa. Tässä tapauksessa opetusluvalla opetettaessa ei vaadita autokoulussa tapahtuvaa opetusta I-vaiheessa (tuleva perusvaihe), mutta harjoitteluvaihe ja syventävävaihe on toteutettava uusien säädösten mukaisesti.”
Mutta kyllähän tässä tyhjän päälle jäädään toistaiseksi. Mitkä autokoulut tuota täydentävää opetusta antavat ja millä hinnalla? Rahastuksen paikka sanon minä, koska kuitenkin opetusluvalla opettajia ei ole sellaista määrää, että heistä kilpailtaisiin. Varsinkaan pienemmällä paikkakunnalla…
Lue aiempi artikkelini ajo-opetuksen käsittelyharjoitelusta klikkaamalla.
Vihje: teoriakoesimulaattori auttaa vaikkei olekaan virallinen
Linkit aiheeseen:
- http://www.trafi.fi/tieliikenne/ajokortit_ja_tutkinnot/ajokorttien_uudistukset_2013
- Kelikamerat
- Liikenneturva
- Syventävä vaihe
- Ajokortilaki (ajantasainen)
Moikka. Tuo mainitsemasi 2:n tunnin mittainen vaikeissa olosuhteissa ajaminen sisältää 2X 50 min. ( Pimeällä ajamisen osuus ja radalla suoritettava liukkaalla ajamisen osuus. Uusi ajokorttilaki ei enää tunne ajokertoja, joka oli tuo mainitsemasi 25min. On vain ajotunteja, jonka pituus on 50 min.
Tuo lopussa esittämäsi maininta rahastuksesta ja siitä, kuinka monet autokoulut yhteisopetusmallin liittävät tarjontaansa eivät ole ainoat kysymysmerkit uudistuksen vaikutuksia odotellessa. Pienemmällä paikkakunnalla, jossa autokoulu on kyennyt toimimaan tähän asti, voi tulla tilanne, jossa esim 5 opetuslupaopettajaa vuosittain kouluttaa esim 3 kortin suorittajaa. ( luvan saamisen ehdot lievenivät niin, ettei samaan talouteen kuulumista enää vaadita ja yhdellä opettajalla saa olla samanaikaisesti 2 opetettavaa. ) Voi olla, että pieniltä paikkakunnilta ”tippuu” autokouluja pois. Jotta ns ”yhden miehen autokoulu” pystyy kannattavasti toimimaan, sillä on oltava noin 50 perus, harjoittelu ja syventävän vaiheen asiakasta vuosittain. Tällainen tietysti avaisi markkinat ”harrastelijaopettajille”, jotka tietysti myös ”pimeänä” korvauksen palveluistaan ottaisivat. On mielenkiintoista seurata, alkaako kauppojen ilmoitustauluilla olla ilmoituksia opetuslupaopetuksen tarjoajilta. No….. vuoden päästä ollaan varmaan viisaampia.
Kiitos Ilkalle asiantuntemuksen lisäämisestä. Itse en ollutkaan tajunnut, että ajotunti on 50 min pituinen uudistuksen myötä.
Allekirjoitan huolesi autokoulujen taloudellisen tilanteen osalta, mutta samalla vastustan jatkuvaa ajokortin hinnan nousua, joka ei mielestäni ole asiallista. Ajokortti on perusoikeus siinä missä pankkitilikin. Perusoikeuksien hinnoittelu pitäisi olla valtiovallan erityissuojeluksessa, toisin kuin Suomessa tänä päivänä on.
Omalta osaltani ilahduin myös kommentistasi, ettei enää tarvita samassa taloudessa asumista: nuorempi tyttäreni nimittäina äitinsä luona asuvana olisi ollut oman opetukseni ulkopuolella…
Älä Saku hyvä haikaile valtiovaltaa hinnoittelemaan autokoulupalveluja. Minä olen jo niinkin vanha alalla toimija, että muistan ajan, jolloin Liikenneministeriö siunasi enimmäishinnan autokoulupalveluille. Silloin ei ollut minkäänlaista hintakilpailua ja koulujenkin määrää säädeltiin viranomaisten taholta tarveharkinnalla. Silloin tällä alalla ”revittiin” rahaa.
Tämä viimeinen hinnannousu johtuu uuden ajokorttilain mukanaan tuomasta lisääntyneestä vähimmäisopetusmäärästä, joka on valitettavasti pakko siirtää hintoihin. Siitä olen ehdottomasti samaa mieltä kanssasi, että nyt hinta ”karkaa käsistä” ja monelle korttia oikeasti tarvitsevalle hinta tulee esteeksi kortin hankinnalle.
Pohdit tuossa ylempänä kuinka moni autokoulu tulee tarjoamaan yhteisopetusmallin mukaista palvelua opetuslupalaisille ja millä hinnalla? Hyvä kysymys. Hinta aika samankaltaisilla sisällöillä näyttää asettuvan 650€- 1000€:n välille. Aika suuri haitari. Varmasti yhdellä paikkakunnalla ei hintavaihtelu ole noin suuri. Itse alalla tomivana yrittäjänä pitäisin hintaa suurempana tekijänä sitä, kuinka opetuslupa-asiakkaat otetaan vastaan ja ollaanko valmiita ojentamaan kaikki osaaminen tasoittamaan tämän asiakasryhmän tietä. Rohkenen vielä väittää, että tämä asiakasryhmä pistää autokoulun/ ohjaavan opettajan ammattitaidon todelliseen puntariin. Itse olen sitä mieltä ( jota ei kuulemma autokoulumiehen saisi sanoa) että, taitavasti hoidettuna tällä mallilla päästään vähintään yhtä hyvään, ellei parempaan lopputulokseen kuin autokoulussa. Ja huomattavasti edullisemmin. Mielenkiinnolla odotan eka asiakkaita 😉
Päivää taas Ilkalle!
Olet oikeassa, ettei pidä haikailla valtiovaltaa hinnoittelemaan ajokortin hintaa. Sitä en minäkään tarkoita sanomalla ”valtiovallan erityissuojelussa”, vaan tarkoitan juuri sitä, että hintojen ei saisi antaa karata käsistä näillä monilla uudistuksilla, joita toki ajetaan hyvä tahto tarkoituksena.
Itsekin odota mielenkiinnolla sitä, että miten tuo hintahaarukka toteutuu ja miten toteutuu palvelujen laatu. Ainakin ensikokemus oli YLEn radiossa kuultavissa viime viikolla, kun yksi isä ei ollut paikkakunnaltaan saanut yhtään autokoulua tarjoamaan itselleen ja tyttärelleen palvelua. Oli myyty eioota tai eikiinnostavuutta.
Itsehän olen toisen polven opetuslupalainen siten, että olen aikanaan isältäni opin saanut AB-luokkaan 1984 ja nyttemmin olen hankkinut ensin C-korotuksen ja sittemmin vielä CE-korotuksen. Tuntuu siis suoraan sanottuna oudolta, etten muka osaisi opettaa riittävästi koulutettaviani ilman, että käyn hakemassa kolme tuntia lisäoppia autokoulusta. Kyllä se yhdistelmä liikkuu Euroopassa varmaan sen verran oikein, että varmaan osaan kertoa ennakoivasta ja taloudellisesta ajosta opetettavillenikin.
Katariina Valkonen:
31.12.2012 at 14.21
Hei,
Tarvitseeko opetuslupaa varten olla sekä opettajalta että oppilaalta valokuvat ja lääkärintodistukset?
Vai tarvitaanko ne vain oppilaalta?
Saku:
31.12.2012 at 15.09
Oppilaan todistus riittää ja tähän kelpaa myös ns nuorisotodistus, jonka käsittääkseni lasukaiset nykyään saavat koulussa tuossa iässä. Valokuvissa pätee sama, eli ainoastaan kuvat korttia varten tarvitaan ja ne mukaan sitten poliisilaitokselle kun menette anomaan opetuslupaa (molemmat henkilöt mukaan tähän tilaisuuteen).
M Smahl:
4.2.2013 at 13.17
Naapurillani on liikenneopettaja”kelpuutus”, voinko hakea pojalleni opetuslupaa ja samalla naapurilleni opetuslupaa, jolloin hän voi opettaa ns pakolliset autokouluasiat sekä minulle että pojalleni? voiko hän saada jatko-opetusluvan em tapauksessa.
Saku:
5.2.2013 at 11.13
Hei M Smahl!
Kysymyksesi koskee uuden lain tulkintaa ja valitettavasti en osaa suoraan vastata kysymykseesi voisiko naapurisi opettaa sinulle ja pojallesi nuo pakolliset tunnit: olisiko joku lukijoistamme tietoinen vastauksesta. Sen tiedän, että uudistuksen myötä voi opettaa muutakin kuin omaan ruokakuntaan kuuluvaa, joten naapurisi voi sen pohjalta saada opetusluvan poikaasi koskien ja täten myös tuo jatko-opetusasia pitäisi olla kunnossa.
Jos saat vastauksen omia teitäsi, ystävällisesti ilmoita tännekin, jotta kirjaan tähän viestiketjuun vastauksen.
M Smahl:
4.2.2013 at 13.20
ps kiitos valaisevasta asiallisesta blogista, jossa kerrotaan YMMÄRRETTÄVÄSTI asiat.
Sain Trafista* tällaisen vastauksen:
”On mahdollista, että oppilasta opetetaan kahdella opetusluvalla. Liikenneopettaja voi antaa pimeänopetuksen ja rataopetuksen, mutta ei autokoulussa annettavaksi määrättyä yhteisopetusta. Myös jatko-opetukseen liikenneopettaja voi saada luvan. Opetusluvan myöntämisen harkitsee poliisi.”
* Veijo Tuononen, Trafi
Trafin opetuslupaoppaan mukaan jos opettajia on enemmän, kuin yksi, niin opettajien pitää olla sukulaisia keskenään. Mienkähän tämäkin lisää liikenneturvallisuutta?
” B-luokan opetuslupaan voidaan merkitä luvanhaltijoiksi kaksi henkilöä ja
kaksi opetettavaa, jos opettaja tai opettajat ovat opetettavan tai opetettavien
vanhempia, isovanhempia tai muita huoltajia taikka lapsia, lapsenlapsia
tai sisaruksia.”
http://www.trafi.fi/filebank/a/1358227810/b853f055d9f3a9fa8a50f897b364ba75/11035-Opetusluvan_hakijan_oheislukemisto_B-luokka_2013.pdf
Hintavertailun opetuslupa- ja autokouluopetuksen väliltä löytää http://www.sompsa.fi -sivustolta.
Trafin Tuonosen vastaus tähän:
”Kyllä vastaus on ihan oikein. Kyse on siis siitä kuten mainitsit, että jos samaan lupaan merkitään kaksi opettajaa, niin pitää olla opetettavan tai opetettavien vanhempia, isovanhempia tai muita huoltajia taikka lapsia, lapsenlapsia tai sisaruksia.” Kuten vastasinkin, niin tuossa tapauksessa tarvitaan kaksi lupaa, jotta homma onnistuu. Tätä ei varmasti ollut säädöksiä valmistellessa tarkoitettu, mutta kaikki mikä ei ole kiellettyä on sallittua. Tämä kyseinen lupa-asia on tarkistettu myös ministeriöstä.”
Turha tässä ajokorttiuudistuksessa autokoulujen on valittaa että tuntimäärät ovat nousseet kun heidän oma liitto tämän koko uudistuksen on ajanut Trafin avulla läpi. Autokoululiitto teetti Tutkimuksen Turun Yliopistossa jota he myös itse rahoittivat ja jonka perusteella koko uudistus sitten toteutettiin. Jos kysytään mikä on liiton motiivi koko uudistuksessa mm. pilkkoa kakkosvaihe kahteen osaan ja pakottaa opetuslupalaiset kouluihin, voidaan kysyä mistä liitto saa rahoituksen toimintaansa? Autokoulujen jäsen maksuista? Ei. Vaan autokouluille myytävistä opetusmateriaaleista heidän omistaman tytäryhtiön kautta Opetustarvike Oy. Mikä murros on viime vuosina tapahtunut autokoulujen opetusmateriaalissa, no materiaali on siirtynyt nettiin ja Opetustarvike putosi tästä kelkasta, tai ainakin meinasi kunnes keksivät(Autokoululiitto) toteuttaa ajokorttiuudistuksen. Uudistuksen sivutuotteena syntyi noin 2vuotta kehitetty e-autokoulu.fi palvelu jonka myyminen autokouluille on Autokoululiiton elinehto. Lähtökohdat onnistumiselle ovat hyvät koska liiton tuote on varmasti ainoa joka on uuden opetussuunnitelman mukainen. Nähtäväksi jää onnistuiko ajokorttiuudistus, eli meneekö liiton uusi materiaali kaupaksi ja palaako opetustarvikkeen liikevaihto sille tasolle kuin se vielä 5v sitten oli vai pitääkö liiton taas parin vuoden päästä ajaa uusi uudistus Trafin avustuksella